Skip to main content
  • Urtica werkgebied vee

Werken met het vee

We hebben ongeveer 50 melkkoeien. Ze worden s ’ochtends vroeg en in de namiddag gemolken. Elk jaar krijgt een koe een kalfje, dit is nodig om de koeien melk te laten geven. Van het vroege voorjaar tot aan het late najaar brengen we de koeien ’s ochtends naar de wei. En om half vier halen we ze weer op voor het melken. In de wintermaanden blijven ze op stal en dan liggen ze met elkaar op een heuvel van stro die wij elke dag opnieuw opstrooien met vers stro. De koeien krijgen ook graan, dit krachtvoer groeit op eigen land. Omdat we een biologisch dynamisch bedrijf hebben streven we zoveel mogelijk een kringloop na, dit betekent dat we proberen ze zoveel mogelijk van eigen land te laten eten.

De meeste koe-kalfjes blijven op het bedrijf om op te groeien en zo ook melkkoe te worden De meeste stierkalfjes worden verkocht aan een kalvermesterij. Maar we houden ook elk seizoen een paar stierkalfjes aan die we laten ‘ossen’ dan blijven het rustige dieren. De ossen worden groot en lopen in de natuurlanden. Als ze groot zijn gaan ze naar de slacht. Het vlees wordt verkocht in de winkel op het erf.

Naast koeien houden we varkens. De varkens komen meestal in mei en gaan ergens in de winter naar de slacht. Ze lopen altijd buiten en hebben een hutje om te schuilen.

We hebben ook kippen. Die lopen elke dag van het jaar buiten. Ze slapen in een soort ‘rondreizend kippenhok’, een kar die steeds weer op een ander plekje in de wei wordt geparkeerd. Zodat ze altijd verse grassen/kruiden tot hun beschikking hebben, dit geeft hele lekkere eitjes.

Wat doe je allemaal als je op de boerderij werkt?

We melken onze koeien, en verzorgen en voeren ons vee. We voeren de kippen en rapen hun eieren. En natuurlijk mesten we letterlijk en figuurlijk de hokken en stallen uit. We telen voederbiet voor de koeien in de winter. In het najaar oogsten we de bieten. We steken en ‘koppen’ dan het loof eraf en dan wordt de biet gehakseld. We hebben ook allerlei andere klussen te doen zoals landschaps- en afrasteringonderhoud.

Wie kunnen dit werk doen?

Dit werk is fijn voor iedereen die houdt van dieren, agrarisch werk en buiten flink aan de slag gaan. Het is heel afwisselend, en je leert er heel veel.

Wat leer je allemaal als je werkt met het vee?

Je leert met dieren omgaan en ze verzorgen. Je leert er samenwerken maar ook zelf gewassen telen en verzorgen. Sommige mensen kunnen zelfs trekker leren rijden of kleine reparatieklussen uitvoeren. Zij kunnen ook leren bepaald gereedschap te gebruiken.

Waarom is het fijn om hier te werken?

Je werkt hier met plezier omdat je de dieren om je heen hebt. En omdat je lekker buiten aan het werk bent. Je werkt in een hele mooie omgeving met een leuke groep mensen om je heen. Er is veel afwisseling in de klussen door de dag heen, maar toch ook wel weer structuur doordat veel werkzaamheden worden gestuurd door het seizoen.

Vacatures

Bekijk hier de vacatures bij Urtica De Vijfsprong! 

    Meer informatie over werken bij Urtica?

    Neem contact met ons op!