De Boerderij
De basiselementen van De Vijfsprong boerderij: een stal, 50 melkkoeien, kippen en varkens, en 80 hectare landbouwgrond om grasklaver te laten groeien en bloemrijke graanakkers de ruimte te geven. En niet te vergeten, een groot aantal begrazingsgebieden.
Met deze ingrediënten is het de kunst om de basisprincipes van de biologisch-dynamische landbouw op de beste manier vorm te geven. Dit vraagt een groot vermogen aan evenwichtskunst van de boer.
Boer Guus van Imhoff: "Ik ken alle koeien bij naam. Hun eigenschappen. Hoe ze zijn. Zij kunnen elkaar ook onderling herkennen. Koeien zijn uniek. We hebben een koe die altijd als laatste naar de wei wil. En als laatste er weer uit. Zij vertikt het om vooraan te gaan staan. Als je op een goede manier met koeien om wilt gaan, moet je respect hebben voor wie ze zijn en je moet zelf rustig zijn. Stressvrij. Onze koeien hebben hoorns. Je wilt niet dat de koeien hun hoorns gaan gebruiken, dus moet je geen olie op het vuur gooien. Ik begeleid het samenspel tussen de koeien en help jonge koeien om een goede introductie te doen in de kudde. Ik ken hun plek. Dat zijn voor mij allemaal vanzelfsprekende vaardigheden die erbij horen, als je met koeien wilt werken.”
“Van maart tot november staan de koeien dag en nacht buiten. Als koeien buiten staan zij ze minder vaak ziek. Je moet als boer heel ver vooruitkijken, zodat je steeds een lekker stukje gras voor ze hebt. Als ze op schrale grond staan moet je ze bijvoeren. En wat erger is: als er weinig gras is komt er geen goede melk.”
“Een biologisch-dynamische boer moet altijd zoveel mogelijk met de natuur meewerken. De natuur is oersterk. Als je daar in mee gaat komt het naar je toe. De koe eet gras, wil buiten zijn. In elk is van onze weilanden is schaduw, dat hebben koeien nodig. Het is een sport om de beste mix te maken van brandstof, kosten en energie. Dat bepaalt de kosten om melk te kunnen produceren.”
Wat de boerderij van De Vijfsprong extra bijzonder maakt is dat het een boerderij is waar mensen met een zorg- of hulpvraag, maar ook stagiaires en vrijwilligers meewerken. Het is de kunst om taken en werkzaamheden zo op ieder individu af te stemmen dat ieder het jaar rond zijn steentje bij kan dragen. En dat tegelijkertijd alle dingen gebeuren die nodig zijn om steeds opnieuw weer goede melk te krijgen.
De boerderij levert per jaar bijna 300.000 liter melk die verwerkt wordt in de zuivelbereiding of in de kaasmakerij. Daarnaast levert zij aan de boerderijwinkel vlees en eieren. Ook produceert de boerderij het voer voor de beesten.
De Vijfsprong boerderij werkt samen met bioboeren uit de buurt, als de situatie daarom vraagt.
Over de ondernemer Guus Imhoff

Guus heeft het boeren niet van een vreemde. Hij is geen boerenzoon. Zijn ouders, die ook Warmonderhof hebben gedaan waren meer gericht op bomen en planten. Maar hun buurman had een melkveebedrijf. Daar was Guus al op jonge leeftijd dagelijks te vinden. Het begon met kleine klusjes. Bezemen van de stallen. Na drie jaar mocht hij zelfstandig de koeien melken. En spelenderwijs leerde hij daar alle facetten van het boeren. Aan het einde van zijn opleiding op Warmonderhof, “een hele mooie opleiding maar het ondernemen moet je in praktijk leren”, heeft hij zijn vrouw Brigitta ontmoet. “Nu hadden we een passie om samen te delen.” Ze vertrokken naar Zwitserland, om 4 maanden met koeien de bergen in te gaan. “Een enorm vitale oerbeleving was het, heel tof, geen water of stroom, en heel hard werken om de koeien te melken en kaas te maken." Op 1 januari 2014 begonnen ze als boer en boerin op De Vijfsprong, waar hen een hele uitdagende klus te wachten stond. Het op traditie gerichte landbouwbedrijf vroeg om vernieuwing naar een meer eigentijdse en bedrijfsmatig efficiëntere vorm.