Skip to main content
  • De Tuin van De Vijfsprong

De Tuin

Als je door het houten hek loopt, kom je in de tuin van Urtica De Vijfsprong. Een kleurrijke, geurrijke plek van 100 bij 100 meter (een hectare), grenzend aan het weiland waar ‘De Vijfsprong koeien’ staan te grazen. Hier, in deze tuin hebben de duurzaam geteelde groentes en vruchten van het seizoen de overhand. En de sublieme bloemenpracht niet te vergeten. Je kan het voelen: de Tuinderij creëert met visie, liefde en zorg de omstandigheden die ervoor zorgen dat wat groeit en bloeit goed kan gedijen.

Niet alleen planten en bloemen gedijen er goed. Ook voor mensen is het werken in de aarde, met en tussen de planten, het ‘in de tuin zijn’ heel gezond. Voor mensen die veel ‘in hun hoofd zitten’ of op krachten moeten komen, geeft dit nieuwe energie en vitaliteit. Werken in en met de aarde helpt om beter in balans te komen en je beter te voelen.

In de tuin werken mensen met een verstandelijke beperking, mensen met autisme en mensen met een psychische hulpvraag. Maar ook stagiaires en vrijwilligers. Met elkaar zorgen zij het jaar rond voor alles wat nodig is om mooie en smakelijke oogst te krijgen. Zij zaaien, planten, zorgen voor de gewassen, oogsten en leveren aan de eigen natuurvoedingswinkel op het erf.

Sinds dit jaar is er ook de zelfoogsttuin. In de tuin kunnen consumenten zelf, vers van het land, groenten, bloemen en kruiden oogsten. Het is niet alleen een goede manier om verse, smaakvolle en duurzaam geteelde groenten op je bord te krijgen. Je ondersteunt hiermee ook een gezonde exploitatie van de tuin van Urtica De Vijfsprong.

Over de ondernemer Herbert Wennekes

Herbert Wennekes de Vijfsprong Vorden

“Mijn naam is Herbert Wennekes en ben werkzaam als biologisch-dynamische tuinder. Mijn opleiding heb ik gevolgd aan de Warmonderhof; school voor biologisch-dynamische land- en tuinbouw. Mijn interesse ligt bij de kleinschalige tuinbouw met een grote diversiteit aan gewassen, in zowel de vollegrond als kasteelten.

Na een bezoek van een collega tuinierster die me vertelde over haar zelfoogsttuin, raakte ook ik enthousiast voor het idee, dat klanten zelf hun groenten kunnen oogsten. Het is leuk dat klanten op deze manier kunnen zien hoe de gewassen groeien en kunnen ervaren - als het moment daarvoor is aangebroken- hoe het is om ze zelf te oogsten.”

Meer informatie?

Over het productaanbod van De Vijfsprong? Over vrijwilligerswerk bij De Vijfsprong? Of over de zelfoogsttuin? Neem dan contact op!