Skip to main content
  • De Zuivel op De Vijfsprong Vorden

De Zuivel

Jaarlijks produceren de koeien van de boerderij van De Vijfsprong bijna 300.000 liter gezonde biologisch-dynamische melk. Met grote toewijding en zorg wordt dit op het eigen erf verwerkt tot een grote variatie aan heerlijke kaas- en zuivelproducten. Onze melk gaat dus niet naar de fabriek, maar alle melk wordt verwerkt in de kaasmakerij of in de verse zuivelbereiding.

Verse zuivel

Onze verse producten bereiden we wekelijks op pure en ambachtelijke wijze. Zo wordt de melk voor onze zuivelproducten nooit gehomogeniseerd – dat is: melkvet onder hoge druk stukslaan - waardoor onze producten hun natuurlijk karakter behouden.

We maken in de zuivelmakerij de volgende zuivelproducten:

  • Boerenyoghurt
  • Kwark
  • Melk
  • Slagroom en Creme fraiche
  • Acidophilus melk

Boerenyoghurt: Gemaakt van de volle melk in een open pasteurketel, waardoor de yoghurt tijdens het proces op een natuurlijke wijze indikt. Hierdoor maken we een mooie dikke zachtzure volle yoghurt, die wij afvullen in glazen literflessen.

Kwark: In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij andere (boeren)zuivelbereiders maken wij onze kwark zonder stremsel. Stremsel wordt gewonnen uit de lebmaagjes van de kalveren uit de gangbare intensieve mesterij. Wij willen dit product niet gebruiken en stremmen, na pasteuriseren, de melk alleen door middel van het aanzuren met een kwarkzuursel. Hierdoor duurt het productieproces wat langer, maar dat proef je ook terug in het resultaat. Je proeft geen wrange bijsmaak door het gebruik van kalverstremsel. Onze kwark is lekker romig en zacht van smaak en wordt afgevuld in potjes van 250 en 500 gram.

Op onze boerderij maken wij 3 verschillende soorten kwark:

  • Volle kwark: het meest puur, direct bereid uit de volle melk van de koe.
  • Magere kwark: de melk wordt eerst ontroomd en dient zo als basis voor de magere kwark.
  • Halfvolle kwark: We mengen hiervoor magere en volle kwark in de verhouding 1/3 volle- en 2/3 magere kwark.

Dagverse melk: Ook onze dagverse melk behouden we zo puur mogelijk. De melk vers uit de koe wordt alleen kort gepasteuriseerd en direct in een glazen literfles afgevuld. Onze hele melk is dus niet gehomogeniseerd en wordt niet gestandaardiseerd en is daardoor lekker romig.

Halfvolle melk: Voor de liefhebbers van minder vette melk ontromen we een deel van de melk om halfvolle melk te krijgen. Ook deze wordt natuurlijk niet gehomogeniseerd.

Slagroom en Crème Fraiche maken wij van de room die vrijkomt bij de productie van onze magere- of halfvolle zuivelproducten. De room bevat 39% vet, wat een garantie is voor lekkere stevige slagroom.

Acidophilus melk: We zuren gepasteuriseerde volle melk aan met de acidophilis bacterie. De Acidophilus melk is een friszure gezonde melkdrank. De acidophilus bacterie draagt bij aan de natuurlijke weerstand en stimuleert een evenwichtige balans aan bacteriën in de darmflora.

Meer informatie?

Over het productaanbod van de Vijfsprong? Over vrijwilligerswerk bij de Vijfsprong? Of over de zelfoogsttuin? Neem dan contact op!