het menu van koeien

Heeft u de aflevering gezien van de Keuringsdienst van Waarde over boter? Ze onderzochten waarom veel boter hard blijft buiten de koelkast. Het blijkt aan het menu van de koeien te liggen. 
 
Ze kwamen er achter dat veel koeien in Nederland snijmais en palmvet te eten krijgen. Snijmais komt van al die maisvelden in Nederland. Die hele planten worden in stukjes gesneden en ingekuild. Palmvet komt uit de tropen. Er worden regenwouden voor platgebrand en is dus van alle kanten een fout product. Helaas wordt het veel in de voedselindustrie toegepast en nu blijkbaar dus ook als koeienvoer. De reden daarvan is dat koeien daardoor melk produceren met een hoog vetgehalte. De boter die daarvan gemaakt wordt bevat meer verzadigde vetten en blijft hard.
 
Koeien die buiten mogen lopen eten veel gras. Grasboter is lekker smeerbaar omdat dat het uit veel meer onverzadigde vetzuren bestaat.
Onze Vijfsprong koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten en krijgen zoveel mogelijk gras. Als bijvoer krijgen ze uiteraard geen palmvet en ook geen snijmais te eten. Naast het verse gras eten voer van eigen grond en brokken van granen, maiskorrels, mineralen en zonnebloemschilfers. 
 
Het onderzoek was gericht op boter, maar de vetten zitten natuurlijk in de melk. De kaas van de Vijfsprong is daarom lekker smeuïg. En u krijgt onverzadigde vetzuren binnen als u zuivelproducten van de Vijfsprong gebruikt. Wel zo gezond.
 
De aflevering over boter:
 
Verder lezen? Artikel van Milk&Health

Reeoordweg 2a
7251 JJ  Vorden
Webteur

Tel. 0575 - 55 34 59
Bij spoed 06 - 53 81 25 26