sinds dit jaar: de Perenboom

In januari startten we met de dagopvang voor ouderen, De Perenboom. In maart moesten we de dagopvang alweer sluiten vanwege Corona.
Sinds juni komen de deelnemers weer naar Urtica; het is een verrijking voor iedereen om deze mensen op het erf te mogen ontvangen. Hieronder een korte impressie over wat er zoal te beleven is, geschreven door Tamar, medewerkster bij de Perenboom.

 

Als iedereen door de taxi is gebracht en aangekomen is, beginnen we de dag meestal met een wandeling door de prachtige bossen rond Urtica (zo nodig in een rolstoel). Na de koffie met opgeklopte melk en stevig rozijnenbrood, doen we gezamenlijk of individueel een activiteit. Bij mooi weer gaan we vaak met elkaar de natuur in op de bijzondere geschakelde fietsen waar jong en oud mee overweg kan en zich vrij en blij op voelt. Daarnaast zorgen we dat er altijd verse bloemen uit de tuin op tafel staan, we koken soep van zelf geoogste groenten, bakken, knappen de meubels op, tekenen, schilderen, zingen, verzorgen het terras en doen boodschappen in de naastgelegen winkel. Ook voeren we ondersteunend werk uit voor het landbouwbedrijf, zoals peulen doppen, zaaien, preparaten maken, knoflook pellen, etc. Niets is verplicht en ieder kan in zijn of haar eigen tempo werken. Soms hebben deelnemers specifieke wensen en kwaliteiten. Ook die nemen we in de bezigheden mee. Na de ochtend activiteit hebben we een biologische broodmaaltijd met geregeld een zelfgemaakte soep erbij. Daarna is er gelegenheid om een half uur te slapen of rusten.
De middag begint met een rondje door de stal langs de varkens, koeien en kalfjes. Daarna worden er nog wat rustige klusjes en activiteiten gedaan, afhankelijk van ieders energieniveau en behoefte. We sluiten de dag af met thee en een voorgelezen verhaal.