• Urtica Behandelen en herstel

Behandeling en herstel

Urtica De Vijfsprong biedt een behandel- en hersteltraject aan voor mensen met een psychiatrische aandoening. Op Urtica spreken we liever van psychische kwetsbaarheid. Wij zijn sterk gericht op de eigen regie, de eigen mogelijkheden en de eigen waarden van de deelnemer.

Onze behandeling en begeleiding bestaat uit een combinatie van ervaren, doen en reflectie. Ook werken op de biologisch dynamische boerderij, het actief beleven van de seizoenen, en de cultuur in de leef-werkgemeenschap draagt bij aan het herstelvermogen van de deelnemer.

Wij hebben een samenwerkingsverband met de GGZ instelling GGNet.

Voor wie is dit traject geschikt?

De specialistische behandeling is geschikt voor mensen met psychiatrische klachten van complexe en ernstige aard. Bijvoorbeeld angstklachten, depressieve klachten, persoonlijkheidsproblematiek, herstel na een psychotische periode, posttraumatische stress klachten.

Van deelnemers wordt een bepaalde mate van inzicht, inzet en motivatie verwacht. Bij de start van de behandeling wordt, eventueel in samenwerking met naastbetrokkenen, een behandel/herstelplan gemaakt met persoonlijke doelen. Deze zijn gericht op het herstellen van de gevolgen van de psychiatrische klachten.

Onze visie op herstel

Onze zorg en behandeling richt zich meer en meer op herstel. Dit betekent voor ons niet hetzelfde als genezen. Het betekent dat we je bijstaan om jou weg te vinden om met je psychische kwetsbaarheid om te gaan. Je ontdekt wat jij hierin nodig hebt. Je leert om hierin extra goed voor jezelf te zorgen.

Maar we helpen je ook om je eigen draad weer op te pakken. Zo kun je jouw leven weer verder richting en inhoud geven in alle gebieden die belangrijk voor je zijn.

Herstel heeft meer kans van slagen als naastbetrokkenen actief betrokken zijn bij de behandeling. Daarom betrekken wij hen hier zo goed mogelijk bij.

Wij sluiten in onze benadering van herstel aan op het concept van Positieve Gezondheid. Gezondheid wordt hier gezien als “een vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren”.

Deeltijd wonen De Lelie

De Lelie herbergt 7 GGZ cliënten tussen 18 en 50 jaar. Zij zijn aanwezig van zondagavond t/m vrijdagmiddag. De Lelie is een gebouw dat wordt omringd door een tuin met terras. Het is onderdeel van de hoofdlocatie van Urtica De Vijfsprong, midden in de loofrijke bossen van Vorden.

Er zijn zeven 1-persoonslaapkamers, allen met een eigen douche en toilet. Ieder kan gebruik maken van de wasmachine. Er is een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. In de Lelie wordt biologisch gegeten. De (warme) middagmaaltijd vindt plaats in de grote gemeenschappelijke ruimte in het Atrium. De Lelie is rolstoeltoegankelijk.

Er is een proefweekkamer waar je een week kunt 'proeven' of je mee wil doen aan een traject. Op de hoofdlocatie van Urtica De Vijfsprong is ook 's nachts een begeleider aanwezig. Deze slaapt in het naastgelegen gebouw.

Verhalen

Ieder mens heeft een eigen verhaal. Een eigen verhaal over zijn of haar leven en wat daarin is gebeurd. En hoe hierin ontmoetingen kleur of richting kunnen geven.

Meer weten over behandeling en herstel?

Neem contact met ons op!