• Urtica Behandelen en herstel

Behandeling en herstel

Pak jij de draad weer op en is het tijd voor jouw herstel?
Misschien is Urtica De Vijfsprong iets voor jou!

Urtica De Vijfsprong biedt een behandel- en hersteltraject aan voor mensen met psychiatrische klachten/kwetsbaarheid.
De specialistische behandeling is geschikt voor mensen met uiteenlopende problematiek, waaronder: angst/paniekklachten, depressieve klachten, persoonlijkheidsproblematiek, herstel na een psychotische periode, posttraumatische stress klachten. De intakeprocedure en behandeling wordt via onze samenwerking met GGNet vanuit de zorgverzekering (DBC) vergoed, daarbij kan je eigen risico wel aangesproken worden als deze nog niet verbruikt is.

Werken aan herstel

De zorg en behandeling binnen Urtica De Vijfsprong richt zich steeds meer op herstel. Dit betekent voor ons niet hetzelfde als genezen. Het betekent dat we je bijstaan om jouw weg te vinden om met je psychische kwetsbaarheid om te gaan. Je ontdekt wat jij hierin nodig hebt. Je leert om hierin extra goed voor jezelf te zorgen. Maar we helpen je ook om je eigen draad weer op te pakken. Zo kan je jouw leven weer verder richting en inhoud geven in alle gebieden die belangrijk voor je zijn. Wij zijn sterk gericht op de eigen regie, de eigen mogelijkheden en de eigen waarden van de cliënt.

Behandeltrajecten

Er zijn twee trajecten die gevolgd kunnen worden: klinisch en deeltijd. In het klinische traject verblijf je van zondagavond tot vrijdagmiddag op het erf in het woonhuis ‘De Lelie’ gedurende de behandeling (in het weekend ben je thuis). Daarnaast is er het (4 of 5 daagse) deeltijd traject, waarbij je van maandag tot en met vrijdag dagelijks met eigen vervoer naar Urtica De Vijfsprong komt en na de behandeldag weer naar huis gaat.

Bij het deeltijd en klinische traject wordt er 4 of 5 dagen per week gewerkt op de biologisch-dynamische boerderij. Er zijn verschillende werkgebieden: Vee, Tuin, Huis en Zuivel. Het meewerken in deze werkgebieden draagt bij aan het herstel van vitaliteit, zelfvertrouwen, ritme en biedt ruimte voor het werken aan persoonlijke doelen.

Behandelonderdelen

Naast het meewerken in de werkgebieden zijn er verschillende groepsmomenten/ therapieën:

 • Muziektherapie of Beeldende therapie, in de groep (ook individueel mogelijk)
 • Weekend voor en -nabespreking in de groep met de sociotherapeut
 • Weekdoelen bespreking in de groep met de sociotherapeut
 • Wekelijks een persoonlijk gesprek met een vaste persoonlijk begeleider
 • Individuele afspraken/behandeling met een regiebehandelaar (psychiater, GZ-psycholoog of verpleegkundig specialist), bijv. EMDR, lichaamswerk, psycho-educatie, cognitieve therapie.
 • Groepstherapie onder leiding van de verpleegkundig specialist/lichaamsgericht therapeut
 • Optioneel: deelname aan hardloopgroep en culturele activiteiten.

AANMELDING

Tot onze spijt hebben we een tijdelijke aanmeldstop moeten invoeren voor het behandeltraject op Urtica (zowel klinisch als deeltijd). Doordat het aantal aanmeldingen de laatste tijd flink is toegenomen is onze wachttijd ook gegroeid. De wachttijd bedraagt momenteel langer dan 6 maanden.

Het is dus niet mogelijk om je op dit moment aan te melden voor een behandeltraject op Urtica.

Als er vooraf twijfel is of een aanmelding aan de orde is, dan kan er eerst overlegd worden met iemand van het behandelteam. Hiervoor kun je een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Heb je liever telefonisch contact, stuur dan je telefoonnummer en wanneer je bereikbaar bent naar dit mailadres, zodat we je kunnen terugbellen.

Het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor een individuele rondleiding.

Wat is er nodig om de aanmelding te starten?

Wij ontvangen graag de volgende onderdelen voor een aanmelding voor het behandeltraject:         

 • Verwijzing door huisarts of een psychiater*
 • Behandelinformatie van je huidige of voorgaande behandelingen
 • Een zelfgeschreven biografie (levensverhaal) met daarin je hulpvragen**

*Wat in ieder geval op de verwijsbrief moet staan:

- Datum verwijzing

- Gericht aan Urtica de Vijfsprong

- Naam en functie van de verwijzer

- AGB-code van de verwijzer

- Stempel van de praktijk en/of handtekening van de verwijzer

- Gegevens van de client (NAW-gegevens en geboortedatum)

- Specifiek benoemen dat er sprake is van een psychische stoornis dan wel een vermoeden daarvan. Dat hoeft niet met een DSMclassificatie, maar het mag wel.

- Benoemen dat het een verwijzing voor S-GGZ (Specialistische GGZ) of G-GGZ (Gespecialiseerde GGZ) betreft.

**Richtlijn voor de biografie: zo’n 2-4 bladzijdes. Je mag zelf weten in welke vorm je het schrijft, maar als je hier wat hulp bij nodig hebt kun je de volgende vragen gebruiken:

- Wanneer en waar ben je geboren?

- Uit wat voor gezin kom je?

- Hoe was de sfeer/cultuur?

- Zijn er broers/zussen?

- In welke omgeving ben je opgegroeid?

- Hoe was je ontwikkeling?

- Zijn er traumatische ervaringen geweest?

- Heb je al andere behandelingen gevolg, zo ja, kun je aangeven hoe die zijn verlopen?

Daarnaast krijgen we graag antwoord op de volgende vragen:

- Tegen welke problemen loop je in het dagelijkse leven aan?

- Aan welke doelen zou je willen werken bij Urtica?

- Is er sprake van lichamelijke problemen? (Dit willen we graag weten, omdat bekend is dat er een relatie is tussen lichamelijke en psychische problemen, maar ook omdat er wordt ‘meegewerkt’ op de boerderij.)

De intakeprocedure:

 • Aanmelding beoordelen: Zodra wij de complete aanmelding binnen hebben, wordt deze gelezen en beoordeeld door het intaketeam. Als er mogelijkheden worden gezien voor een behandeltraject bij Urtica dan volgt er een intakegesprek. Als er geen mogelijkheden worden gezien proberen we mee te denken naar een alternatief.
 • Intakegesprek. Het intakegesprek vindt plaats op Urtica met in ieder geval één van de regiebehandelaren. Meestal sluit er ook een 2e persoon uit het behandelteam aan. Na afloop wordt het intakegesprek besproken in het behandelteam, waar besloten wordt of je voor een proefweek wordt uitgenodigd.
 • Proefweek. Je komt een week meedraaien met het programma, zodat je zelf een beeld kunt vormen van Urtica en het behandeltraject, en wij daarnaast een beeld van jou en je hulpvraag en of wij daar een geschikt behandeltraject voor kunnen bieden. Na afloop van de proefweek vindt er een evaluatie plaats. Als van beide kanten wordt besloten dat opname geïndiceerd is, dan volgt opname zodra er een open plek is.
 • Opname. Als er na afloop van de proefweek geen open plek beschikbaar is dan wordt je op de wachtlijst geplaatst. In het kader van wachtlijstbegeleiding wordt er om de 2-3 weken een telefonisch consult ingepland met een sociotherapeut uit het behandelteam, dit is echter nog geen psychiatrische behandeling.

Bij de start van de behandeling wordt er een regiebehandelaar en een persoonlijk begeleider aan je behandeltraject gekoppeld.

De wachttijden wisselen sterk. Wil je meer informatie over de actuele wachttijd, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Verhalen

Ieder mens heeft een eigen verhaal. Een eigen verhaal over zijn of haar leven en wat daarin is gebeurd. En hoe hierin ontmoetingen kleur of richting kunnen geven.

Meer weten over behandeling en herstel?

Neem contact met ons op!