Skip to main content
  • Dag opvang voor ouderen bij Urtica in Vorden

Dagopvang voor ouderen

In de voormalige koeienstal, onder de twee grote perenbomen, is de ouderen opvang ‘de Perenboom’ gehuisvest. Daarnaast hebben zij hun eigen sfeervolle en bloemrijke terras. Het is een kleine groep met zes deelnemers per dag, die deelgenoot zijn van de gemeenschap, maar ook sterk hun eigen sfeer en ritme behouden. Het uitgangspunt voor de dagopvang is het ervaren van de boerderij, de dieren en de natuur, gezonde voeding en lichaamsbeweging en zinvolle bezigheden, waarin liefdevolle aandacht en schoonheid een belangrijke rol spelen.

Wat doe je als je naar de Perenboom komt?

Als iedereen door de taxi is gebracht en aangekomen is, beginnen we de dag meestal met een wandeling door de prachtige bossen rond Urtica (zo nodig in een rolstoel). Na de koffie met opgeklopte melk en stevig rozijnenbrood, doen we gezamenlijk of individueel een activiteit. Bij mooi weer gaan we vaak met elkaar de natuur in op de bijzondere geschakelde fietsen waar jong en oud mee overweg kan en zich vrij en blij op voelt.

Daarnaast zorgen we dat er altijd verse bloemen uit de tuin op tafel staan, we koken soep van zelf geoogste groenten, bakken, knappen de meubels op, tekenen, schilderen, zingen, verzorgen het terras en doen boodschappen in de naastgelegen winkel. Ook voeren we ondersteunend werk uit voor het landbouwbedrijf, zoals peulen doppen, zaaien, preparaten maken, knoflook pellen, etc. Niets is verplicht en ieder kan in zijn of haar eigen tempo werken. Soms hebben deelnemers specifieke wensen en kwaliteiten. Ook die nemen we in de bezigheden mee. Na de ochtend activiteit hebben we een biologische broodmaaltijd met geregeld een zelfgemaakte soep erbij. Daarna is er gelegenheid om een half uur te slapen of rusten.
De middag begint met een rondje door de stal langs de varkens, koeien en kalfjes. Daarna worden er nog wat rustige klusjes en activiteiten gedaan, afhankelijk van ieders energieniveau en behoefte. We sluiten de dag af met thee en een voorgelezen verhaal.

 

Hoe draagt de dagopvang bij aan uw welzijn?

De meeste deelnemers bij de Perenboom komen uit een thuis situatie waar het voor de partner steeds zwaarder wordt om de mantelzorg op zich te nemen. Eén of meerdere dagen tijd voor zichzelf, kan een enorme ontlasting zijn en ruimte bieden voor een vitaler samen-zijn van de partners. Voor mensen die alleen wonen, of door omstandigheden thuis niet goed hun draai meer kunnen vinden, is de opvang een vruchtbare invulling van de dag. Het is een plek waar je kan rusten, ervaren, samen-zijn, aanpakken en helpen. Het ondersteunen bij klussen op de boerderij wordt als zinvol ervaren. De praatjes met mensen op het erf als interessant en gezellig.

Waarom is het er fijn?

Op de Perenboom gaan rust en reuring hand in hand. De sfeervolle ruimte van de Perenboom zorgt voor stilte en beschutting. En tegelijkertijd is er volop bedrijvigheid op het erf. De deelnemers vinden het gezellig en voelen zich deel van de gemeenschap. Het geeft hen voldoening om een bijdrage te leveren aan de biodynamische landbouw. Door samen te werken en niet overvraagd te worden ontplooien ieders kwaliteiten zich in het geheel.

Wie zijn er welkom in de Perenboom?

De groep bestaat uit ouderen van boven de 55 jaar. In principe is iedereen welkom die voor één of meerdere dagen op zoek is naar zinvolle dagbesteding en nog redelijk zelfredzaam is. Wij zijn niet in de gelegenheid om één op één begeleiding te geven. Wij bieden plek aan mensen met dementie, niet aangeboren hersenletsel en met andere thuissituaties waarbij dagbesteding gewenst is.

Om in aanmerking te komen voor een plek in de dagbesteding is er een indicatie nodig via de WLZ of WMO of via een persoonsgebonden budget.

Meer informatie over de Perenboom?
Neem contact met ons op!