Ervarings verhalen Urtica de Vijfsprong

"Brenda"

Brenda over Urtica de Vijfsprong

“Om te beginnen: Ik ben geboren en getogen in de stad en heb ik niet veel mee gekregen van het boerenleven. Ik had de voorkeur voor de tuin, maar toen ik hier kwam was ik bij het werkgebied Vee ingedeeld en ik hoorde dit een paar dagen voordat ik kwam. Ik kreeg acute hoofdpijn en stress. Een paar maanden geleden was het tijd om van werkgebied te veranderen, en kon ik naar de tuin.

Ik heb het echt geprobeerd, maar mijn psychische gezondheid ging achteruit. Toen mocht ik 4 dagen terug naar het vee en 1 dag naar de tuin.

De eerste dagen bij het vee had ik iets van: wat moet ik hier tussen die koeien en koeienvlaaien. Ik vond het de eerste 2 weken helemaal niets. Maar in de 2e week was ik aan het opstrooien en dacht, de heuvel is het bed voor de koeien en ik vind het toch ook fijn om in een schoon bed te liggen? En zo is het begonnen. Ik was om. Ik vond het fantastisch en zei: dit is het!

’s Morgens, hoe moeilijk ik het ook heb, kan ik de kracht vinden om uit mijn bed te komen. Ik hoef maar aan de koeien en de kalfjes te denken en mijn hart maakt een sprongetje van geluk. Ik voel mij verantwoordelijk voor ze en vind het erg fijn ze te verzorgen, aan te raken, en met ze te praten. Ik knuffel ze als ik het moeilijk heb. Ik heb een bevalling mee gemaakt, maar ook het uitschuiven op de trekker, het opstrooien, alles wat we doen in het belang voor de dieren. Maar ik kan ook een slangetje vervangen van de trekker of even op de trekker naar de groothandel om olie te verversen. En alle werkzaamheden die daarbij horen.

Ik ben er trots op dat ik hier deel van mag uitmaken, dat geeft mij een positief gevoel! Want na jaren is er eindelijk dat lichtpuntje in de duisternis waar ik erg naar verlangd heb. Ik word hier blij van, wat ik al jaren niet meer heb gevoeld. Niet te vergeten ook de werkbegeleiders/Guus/collega’s die mij er doorheen helpen, als het even niet gaat. Het is een heel fijn team. Erik, de werkbegeleider heeft gezegd dat ik een parel in het werkgebied ben en een natuurtalent op de tractor, een mooier compliment had ik niet kunnen krijgen.

Ik was ook nieuwsgierig om eens te kijken of ik het wat vond om Guus te helpen met melken en er kwam op dinsdagochtend om 06.30 uur een plekje vrij. Ik heb gezegd, als niemand wil, dan wil ik het wel proberen. En ja, dat is ook fantastisch en ik sta zonder moeite op om 6 uur. Ook heb ik een paar keer s ochtends vroeg de koeien uit de nachtweide gehaald met Guus. Je ziet niet veel in het donker, je ziet alleen maar bulten boven de dauw uitsteken. Wat een bijzondere belevenis, en een aanrader om dat zelf een keer te gaan doen!

Het verhaal van Brenda over werken en wonen

Met pijn in mijn hart, ga ik over 2 weken afscheid nemen, want dan zit het jaar erop hier bij de Vijfsprong. Wat zal ik het missen! Maar ik ga weg met veel mooie herinneringen en ervaringen. Ik ga ik dit voorzetten ook op een biologisch dynamische zorgboerderij in Schoorl op de Noorderhoeve, dicht bij mij in de buurt.

Brenda

De Vijfsprong, Verhaal, Ervaring