Ervarings verhalen Urtica de Vijfsprong

De acht kastelen van Damian

In ons boekje 'Passievruchten' vindt u verhalen vol inspiratie. Zoals dat van Damian Piekaar. Hij bouwde van het karton voor de kwarkpotten alle acht kastelen van Vorden na! Hij heeft ze inmiddels alle acht af, zoals in meerdere kranten te lezen is geweest.

artikel stentor

 

Acht Kastelen

Wat maak jij voor een bijzonders hier, Damian?
Damian: “Ik maak schaalmodellen van de kastelen rond Vorden.”

Hoe ben je op dit idee gekomen?
“Ik hou van schaalmodellen en zag op youtube iemand die maakte ze zelf van papier. Toen ben ik het ook gaan proberen, maar dan met gestapeld karton. Eind vorig jaar heb ik het World Trade Center gemaakt. Toen er weinig te doen was vanwege coronamaatregelen kwam ik op het idee om kasteel Hackfort te maken.”

Hoe heb je het aangepakt?
“Eerst maakte ik een concept en dat lukte en toen ben ik gestart met op schaal bouwen. Ik maak het van de kartonnen voor crème fraiche potjes uit de Zuivel. Ik maak allemaal laagjes op elkaar. Door al die laagjes en dat te schuren krijg je een steen-effect. Voor zover ik weet ben ik de enige die dit zo van laagjes karton maakt. Ik meet of het symetrisch is. Een torentje doe ik gewoon op gevoel, daarvoor kijk ik goed naar de foto’s. Ramen en andere details maak ik op papier en plak ik erop. Goed nadenken, veel tijd ervoor nemen. Van foto’s kijk ik hoe het eruit ziet.”

“Sommige details maak ik net wat anders dan hoe het in het echt is, dit om de privacy te waarborgen en rekening te houden met inbraakgevoeligheid.
Dan plak ik sommige delen met goudpapier af. Ook de delen die ik niet kan zien omdat ik daar geen foto’s van kan vinden.”

Zelfs de burgemeester heeft jou hierover gesproken. Hoe wist zij dat je dit maakt?
“Ik heb het op facebook gezet. Op de pagina van ’Je bent vordenaar als…’
Blijkbaar was daar ook een verslaggever van de Stentor bij en hij had er wel respect voor. Toen heeft hij er een krantenartikel over gemaakt.

Na Hackfort heb ik kasteel Vorden nagemaakt. De eigenaar van kasteel Vorden nodigde me uit. Ze heeft me gevraagd om op 10 december 2020 alle 8 kastelen daar te exposeren. De kasteelbezoekers kunnen ze dan bekijken.

Ik ben nu met de 4e bezig. Hierna komen de makkelijker varianten, die wat vierkanter zijn. Dus dat gaat helemaal goed komen. Op 10 juli onthul ik er weer twee op social media. Namelijk Wildenborch en de Wiersse.”
Wat doet het met je, dit maken en dan al die aandacht ervoor?
“Al die aandacht ervoor vind ik wel leuk, dat gebeurt niet vaak. Ik ben blijkbaar creatiever dan ikzelf gedacht had. Toen ik de eerste af had was ik zelf verbaasd, dat ik dat blijkbaar kan.”

“Ik weet nu dat ik blijkbaar veel doorzettingsvermogen heb. Ik ben precies, en kan bedenken hoe ik het kan realiseren. Zoals met die laagjes.”

“Het is super gaaf om te doen. Ik ben gek van modelbouw en vind het leuk om iets met mijn handen te maken, een bezigheid te hebben. Ik houd van de vormen. Het hoort wel bij Vorden vind ik, schaalmodellen van alle acht kastelen.”
“Er zijn ook mensen die het willen kopen. Ik vind het leuk als het geëxposeerd wordt, maar daarna wil ik ze gewoon weer hier op de plank hebben.
Als de acht kastelen klaar zijn ga ik misschien wel het voetbalveld van Vorden maken, maar daarvoor moet ik nog een plan maken.”

Reeoordweg 2a
7251 JJ  Vorden
Webteur

Tel. 0575 - 55 34 59
Bij spoed 06 - 53 81 25 26