Skip to main content
 • De zelfoogsttuin van De Vijfsprong

De zelfoogsttuin van de Vijfsprong

We hebben nog ruimte voor nieuwe zelfoogsters!

Te midden van de prachtige bossen nabij Vorden ligt tuinderij: 'de Vijfsprong', onderdeel van zorginstelling Urtica De Vijfsprong. Je kunt hier zelf komen oogsten: de meest verse, smaakvolle en duurzaam geteelde groenten uit de buurt!

Deel mee in de oogst door een oogstaandeel te kopen. Kom vanaf de prille voorjaarsknoppen tot aan de prachtige kleuren in de herfst op het land. Je oogst je eigen groenten, klein fruit en kruiden. Van het eerste groene voorjaarsblad naar de zomeroverdaad met zoal zongerijpte tomaten, suikermais, courgettes, div. bessen, tot veldsla en spruiten op een winterse dag. Je gaat steeds naar huis met een volle tas zelf geoogste groenten!

Als oogstdeelnemer deel je samen het risico. In een goed jaar zal je ruim groenten kunnen oogsten, in een slecht jaar is dit minder. Met je deelname ondersteun je Urtica De Vijfsprong. En door zekerheid van de afzet kunnen we het meest optimale brede aanbod aan groenten, (klein)fruit en kruiden bieden. De groenten, (klein)fruit en kruiden van de volle grond, samen met de producten uit de kas. Jaarlijks zullen we de wensen van de deelnemers meenemen in het teeltplan!

Het is heerlijk om op het land te zijn en de verschillende seizoenen van zo dichtbij te beleven. Je ziet je eigen groenten groeien, maakt een praatje op de tuin en geniet van de zon op een bankje. Neem de kinderen mee en pluk de peultjes samen met je kinderen!

De professionele tuinder bewerkt samen met cliënten van Urtica De Vijfsprong de grond, zaait, schoffelt en doet al wat nodig is om jouw groenten te telen. Zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar wel met biologische zaden en plantgoed en goede biologische compost!

Kosten

Als oogstdeelnemer betaal je (bij voorkeur) vooruit aan het begin van het jaar. Het bedrag is € 369,- voor een oogstaandeel. Dit is nog geen €10,- per week! De te oogsten hoeveelheid per oogstaandeel is gebaseerd op 1 persoon.

We willen vragen aan mensen die het financieel wat breder hebben, en die hier toe bereid zijn, om meer bij te dragen.

Een tweede oogstaandeel voor een gezin is € 309,- per jaar.

Of probeer een Proef-oogstaandeel om de smaak te pakken te krijgen: € 40,- voor 4 weken.

Je kan ervan uitgaan dat je ca 35 a 37 weken kan komen oogsten, vanaf ongeveer half april tot en met december. Dit is afhankelijk van het weer, het seizoen kan iets eerder of later beginnen en eindigen.

Betaling geschiedt per automatische incasso. Je kan betalen in termijnen van een jaar, kwartaal of per maand. Onze voorkeur gaat uit naar betaling per jaar.

Ga je op vakantie, dan kan je iemand in jouw plaats laten oogsten. Neem degene dan vooraf mee naar de tuin, zodat men weet hoe het werkt en wat de oogsttijden zijn.

Als er nog ruimte is, kan je later instappen. Je betaald dan voor de resterende oogstweken. Beide geldt ook voor een proef-oogstaandeel.

Je deelname wordt na een jaar automatisch verlengd, tenzij je uiterlijk een maand van te voren hebt opgezegd. Na voortzetting geldt ook daar een opzegtermijn van 1 maand. Het deelnemersschap loopt van 1 januari tot 31 december.

Spelregels

Je kunt alle dagen komen oogsten, van zonsopgang tot zonsondergang. Let wel op: tussen 08:00 en 11:00 kan het zijn dat er beregend moet worden. Oogsten op dit tijdstip is op eigen risico van nat worden.

 • Bordjes op de tuin geven aan waar wat te oogsten is en hoe.
 • Het vroege voorjaar start met enkele groenten, zoals bosui, bosknoflook, rucola, raapstelen, radijs en sla. Naarmate het voorjaar op gang komt, neemt dit toe met peulen, capucijners, tuinbonen, basilicum, bieslook, peterselie, venkel, worteltjes, sperciebonen, prei en bieten. Hoogzomer daarentegen is er volop te oogsten, denk aan bloemen, bessen, tomaten, aubergines, courgette, pompoenen, suikermais en koolsoorten zoals paksoy, broccoli, etc. Wintergewassen zoals spruiten, boerenkool, veldsla, winterpostelein, pastinaken, winterwortelen sluiten het seizoen af.
 • Er wordt gewerkt op basis van vertrouwen. Een ieder houdt zich aan de aangegeven hoeveelheden en oogst alleen voor het aantal oogstaandelen waarvoor je je hebt opgegeven.
 • Mesje om te oogsten, kratje of tassen om je geoogste producten in te vervoeren neem je zelf mee.
 • Let altijd op als je de weg oversteekt naar en van de tuin! Er kan hardrijdend en/ of groot landbouwverkeer aankomen.
 • Kinderen zijn heel welkom, maar mogen alleen onder begeleiding van een ouder de weg oversteken. Ouders zijn altijd verantwoordelijk voor hun kinderen.
 • Er wordt gelopen op de paden tussen de teeltbedden; aangetrapte grond belemmert de groei.
 • Oogst voorzichtig zonder de planten onnodig te beschadigen en met respect voor overige deelnemers.
 • Het is niet de bedoeling dat er extra geoogst wordt om in te maken, in te vriezen of voor de bewaring. Tenzij deze mogelijkheid wordt aangegeven door de tuinder.
 • Als je ziet dat iemand ten onrechte groente meeneemt, wil je deze persoon dan hierop aanspreken of het de tuinder laten weten?
 • Wat je niet gebruikt van een plant, graag ter plaatse over het oogstbed uitspreiden of in de kruiwagen bij het oogstbed.
 • Betreden van tuin, kas en erf is op eigen risico. De tuinder en UrticadeVijfsprong kunnen niet aansprakelijk gesteld worden.

Wil je ook een gezonde landbouw en bodem ondersteunen en draag je Urtica de Vijfsprong een warm hart toe? Meld je dan nu aan door middel van het invullen van het aanmeldformulier, en mail dit naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zelfoogsttuin de Vijfsprong Vorden

Zelf je groente plukken of oogsten: steeds meer mensen doen het.

Meer informatie?

Over het productaanbod van de Vijfsprong? Over vrijwilligerswerk bij de Vijfsprong? Of over de zelfoogsttuin? Neem dan contact op!